Babeczki kakaowe z owocami i masą czekoladową wykonałam dla koleżanki siostry na wesele.
Kruche ciasto z kakao i rozpuszczoną czekoladą oraz masa z serkiem mascarpone zgrały się doskonale.
Tym razem babeczki nie były bardzo słodkie, zależało na wyczuwalnej nucie czekolady gorzkiej.
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej rozpuszczona w kąpieli wodnej
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 3 łyzki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki wymieszałam i zarobiłam ciasto. Wstawiłam do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowałam i za pomocą kubka wycięłam kółka, którymi wykleiłam foremki babeczek.
Temperatura: 190 St. C, czas: 10 - 12 min.
Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 3 gorzkie czekolady
- 1/2 szklanki cukru
Śmietankę zagotować z cukrem i czekoladą, dokładnie wymieszać, aby śmietanka była jednolita i nie było grudek czekolady. Odstawiłam śmietankę do wystudzenia i schłodzenia w lodówce. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno i rozmieszałam z serkiem mascarpone.
Babeczki wypełniłam masą za pomocą worka cukierniczego bez żadnej tylki. Udekorowałam jagodami, truskawkami i winogronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra