Klasyczny jasny biszkopt z masą budyniową.
Biszkopt w kształcie serca:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Białka jajek ubiłam na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie do piany dodałam pojedynczo żółtka i delikatnie rozmieszałam. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiałam przez sitko i dodałam do masy jajecznej. Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane w ten sposób ciasto przelałam do tortownicy i upiekłam.
Temperatura: 170 st. C., czas: 25 min - do suchego patyczka.Biszkopt okrągły fi 30 cm:
- 10 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Białka jajek ubiłam na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie do piany dodałam pojedynczo żółtka i delikatnie rozmieszałam. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiałam przez sitko i dodałam do masy jajecznej. Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane w ten sposób ciasto przelałam do tortownicy i upiekłam.
Temperatura: 170 st. C., czas: 25 min - do suchego patyczka.Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru
- 2 kostki margaryny do ucierania mas
- brzoskwinie w puszce
Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotowałam budyń. Odstawiłam go do wystudzenia. Zimny budyń utarłam z margaryną i powstałą masą przełożyłam tort. Na każdą warstwę masy wysypałam kawałki brzoskwiń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra