Długo naczekałam się, aby zjeść tą kiszkę, gdyż miałam problem ze zdobyciem jelita... dostałam ten upragniony 1 metr jelita.
- 1 kg ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy wieprzowej
- 200 g boczku wędzonego (może być surowy)
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 3 średnie cebule
- jelito grube (miałam jelito cienkie do kiełbas)
Na patelni wysmażyłam boczek i kiełbasę, dodałam cebule pokrojone w 1 cm kostkę. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach - jak na placki ziemniaczane. Do ziemniaków przełożyłam usmażoną zawartość z patelni i wymieszałam. Odstawiłam na ok 5 min, aby przyprawy z mięsiwa połączyły się ze startymi ziemniakami (aby nie przesadzić z przyprawami). Doprawiłam solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną wypełniłam oczyszczone jelito. Upiekłam w piekarniku bez termoobiegu. Podałam z kefirem :)
Temperatura: 180 st. C, czas: 30 - 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra