Tym razem szybka w przygotowaniu wersja roladek wieprzowych z szynką wędzoną i serem żółtym.
- 2 plastry mięsa wieprzowego (użyłam szynki wieprzowej)
- 2 plastry szynki typu surowa, wędzona
- 2 plastry sera żółtego (użyłam maasdamer)
- sól
- 150 g kaszy kuskus
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- przyprawa wegeta
- wrzątek
Plastry mięsa wieprzowego umyłam, osuszyłam, lekko posoliłam. Na mięsie położyłam szynkę wędzoną i ser żółty. Zwinęłam w rulon, zabezpieczyłam wykałaczką i ułożyłam w rondelku. Gotowałam do miękkości. Podałam z kaszą kuskus i kawałkami pomidora.
Kaszę kuskus przygotowałam następująco... Na patelni rozgrzałam olej, pokroiłam w drobną kostkę cebulę, którą przesmażyłam na rozgrzanym oleju. Przyprawiłam wegetą i zasypałam kaszą kuskus. Lekko przesmażyłam, aby kasza nabrała smaku. Zalałam wrzątkiem na wysokość ok 5 mm ponad poziom kaszy rozłożonej na patelni. Dopiero w tym momencie zgasiłam ogień pod patelnią i zestawiłam z palnika, aby kasza postała i napęczniała. Po odczekaniu wskazanego na opakowaniu czasu kasza była gotowa do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra