Niedawno znalazłam przepis na klopsiki z fasoli, nie były złe, ale szukałam swojego smaku w tym daniu... Tym razem z dodatkiem pieczarek przesmażonych na maśle z cebulką... i to chyba był ten smak, którego szukałam :)
- duża szklanka ugotowanej fasoli lub puszka odlanej z zalewy,
- 3 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków,
- 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie i odciśnięta,
- 4 średniej wielkości pieczarki (ok 100 -150 g)
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- przyprawy i zioła - 1 łyżka bazylii i ostropestu
- sól,
- czarny pieprz,
- mielona papryka ostra
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtaczania pulpecików
Fasolę namoczyłam przez całą noc i dnia następnego ugotowałam ją, odlałam wodę i pozostawiłam na sicie, aby obciekła.
Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie i wystudziłam. Ziemniaki i fasolę przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z odciśniętą czerstwą bułką. Fasolę można po prostu zmiksować a ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebule obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i podsmażam na patelni na złoty kolor z dodatkiem mielonej papryki ostrej (to mój dodatek zamiast pieprzu). Czosnek obrałam i przepuszczam przez praskę, dodałam do smażącej się cebuli i także go podsmażyłam. Na koniec smażenia dodałam pokrojone w półplasterki pieczarki, które przesmażyłam razem z cebulą i czosnkiem. Zmieloną fasolę i ziemniaki wraz z bułką umieściłam w większej misce, dodałam sól, przesmażone pieczarki z czosnkiem i cebulą, pieprz, zioła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra