Torcik komunijny dla znajomej. Postanowiłam powtórzyć pomysł z leżącym kielichem, ponieważ jest sporą inspiracją dla dzieci. W tym przypadku Komunistka każdemu gościowi podała krążek z masy cukrowej jako znak opłatka. Wielką zabawę dostarczała masa cukrowa wylewająca się z kielicha...
Biszkopt fi 24 cm:
Biszkopt fi 24 cm:
- 10 jajek
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Jajka
rozdzieliłam, białka ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Następnie dodałam cukier kryształ i wanilinowy. Ubijałam do
momentu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru oraz piana
zrobi się szklista. Na zmniejszonych obrotach miksera dodawałam
pojedynczo żółtka. Na tym etapie zakończyłam pracę za pomocą
miksera. Przesiane mąki oraz spulchniacze rozmieszałam za pomocą
plastikowej łopatki. Ciasto przelałam do tortownicy z wysmarowanym
tłuszczem jedynie dnem.
Temperatura:
140 st. C., czas: 10 min.
następnie...
temperatura:
180 st. C., czas: 15 - 20 min. - do suchego patyczka.
- 1 litr mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 1½ kostki margaryny do mas
½
litra mleka przelałam do garnka i zaczęłam podgrzewać na palniku.
Połamałam czekoladę na mniejsze kawałki i przełożyłam do
grzejącego się mleka. Dodatkowo dosypałam cukier, aby masa była
słodsza. Mieszałam mleko do czasu, aż czekolada rozpuści się. W
pozostałej ilości rozmieszałam obie mąki oraz budyń. Wlałam
mieszaninę do czekoladowego mleka i ugotowałam budyń. Odstawiłam
do wystudzenia. Później utarłam go z margaryną. Wstawiłam do
lodówki, aby stężała.
Dodatkowo:
- owoce sezonowe lub z puszki - użyłam brzoskwiń
- masa cukrowa - pokrycie torta i ozdobienie
Biszkopt
przekroiłam na 3 równe blaty, każdy z nich naponczowałam sokiem
brzoskwiniowym i wysmarowałam masą z białej czekolady. Na dwie
warstwy rozsypałam kawałki brzoskwiń. Tak złożony torcik
przykryłam masą cukrową, umocowałam na masę budyniową
przygotowane ozdoby, a zamówiony napis na opłatku przykleiłam na
wodę.
masa
cukrowa - pokrycie całego torta
masa
budyniowa z białej czekolady
poncz
- sok brzoskwiniowy
blat
biszkopta
kawałki
brzoskwiń rozłożone równomiernie
masa
budyniowa z białej czekolady
poncz
- sok brzoskwiniowy
blat
biszkopta
kawałki
brzoskwiń rozłożone równomiernie
masa
budyniowa z białej czekolady
poncz
- sok brzoskwiniowy
blat
biszkopta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra