Kapusta młoda to jest danie , na które czekam zawsze na wiosnę. Danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem i moją babcią.
- 1 główka młodej kapusty
- 100 g podgardla wieprzowego
- 1 większa cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 2 litry wrzącej wody
- 0,5 litra wody
Kapustę poszatkowałam, zalałam wrząca wodą. Ten zabieg podobno sprawia, że podczas gotowania nie czuć w kuchni specyficznego zapachu ziemi. Odcedziłam kapustę, przełożyłam do garnka, zalałam 0,5 litra wody i gotowałam na małym ogniu. W między czasie pokroiłam w drobną kostkę podgardle, przesmażyłam je i wytopiłam tłuszcz. Podsmażyłam na nim cebulkę pokrojoną w kostkę i zasypałam mąką, robiąc tym samym zasmażkę. Kapustę doprawiłam solą i pieprzem, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodałam zasmażkę i dokładnie rozmieszałam. Gotowałam kapustę do jej miękkości. Dla lubiących mięso można dodać kiełbasę w trakcie gotowania. Ona dodatkowo doprawi danie i jednocześnie zagrzeje się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra