Na pomysł tej tarty, zapiekanki - jak zwał tak zwał, wpadłam gdy miałam smaczek na tuńczyka z puszki. Przypomniało mi się jak byłam u koleżanki z wizytą, a ona wtedy była na diecie dukana i widziałam jak zrobiła sałatkę z tuńczyka, ogórka i jajek ugotowanych na twardo.
Ciasto na spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklaki płatków owsianych
- 10 g świeżych drożdży (ok. 1 cm pasek)
- ½ szklanmki ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
Z wskazanych składników zarobiłam ciasto, odstawiłam do wyrośnięcia. Rozłożyłam ciasto na blasze i wstawiłam do piekarnika, aby ciasto podpiec.
Farsz:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 średniej wielkości ogórki korniszone
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- ½ cukinii
- 2 pomidory
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- sól
- pieprz
Jajka, ogórka, cukinię pokroiłam w kostkę, Jajka i ogórka przełożyłam do jednej miseczki. Dadałam do teo puszkę tuńczyka i wszystko wymieszkałam. Cukinię zblanszowałam na patelni podlewając ją wodą i soląc do smaku. Pomidory spażyłam i obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
Na podpieczone ciasto wyłożyłam mieszaninę jajek, ogórków oraz tuńczyka. Następną warstwą była cukinia zlanszowana, plasterki pomidorów, siemię lniane i odrobina sera żółtego do sklejenia wszystkiego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra