Klasyczna sałatka jarzynowa jest nieodzownym elementem potraw wigilijnych. Takie coś z niczego... lżejsze od klasycznego przepisu. "Kaczy żer" jak ją nazywa mój brat cioteczny... zawsze jakiś neologizm wymyśli :) Przy diecie wątrobowej ważne jest, aby ograniczać a najlepiej wyłączyć z jadłospisu ciężkich przypraw.
- 2 ziemniaki
- 1 większa marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- natka pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 cm pora
- sól
- jogurt naturalny
- pieprzyca siewna (podobna do rzeżuchy - nadaje lekko pieprzowego smaku - alternatywa pieprzu)
- 1/4 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
- 3 białka z jajek ugotowanych na twardo
Warzywa ugotowałam w mundurkach, wystudzone obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Por, pieprzycę, natkę pietruszki drobno posiekałam. Przyprawiłam solą. Białka pokroiłam w kostkę i dodałam do warzyw. Dodałam jogurt naturalny (ilość uzależniona jest od konsystencji warzyw). Na koniec dosypałam kukurydzę z puszki. Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na min. 1 godz., aby smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra