Statystycznie sałatka jarzynowa jest nieodzownym elementem każdej imprezy, zwłaszcza takiej, w której uczestniczą nasi rodzice. Klasyczna sałatka jest także bazą do innych, bardziej urozmaiconych przekąsek. Czy to ze śledziem, papryką czerwoną, a nawet kaparami, bądź też z bobem.
- 2 ziemniaki
- 1 większa marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej lub groszku konserwowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majonez
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 3 jajka ugotowane na twardo
Warzywa
ugotowałam w mundurkach, wystudzone obrałam i pokroiłam w drobną
kostkę. Cebulę, ogórki kiszone, natkę pietruszki drobno posiekałam. Przyprawiłam
solą, pieprzem oraz musztardą. Jajka pokroiłam w większą kostkę i dodałam do warzyw. Dodałam majonez (ilość uzależniona jest od konsystencji warzyw) oraz musztardę. Na koniec
dosypałam kukurydzę z puszki. Wszystkie składniki wymieszałam i
odstawiłam na min. 1 godz., aby smaki się połączyły.
Klasyka gatunku!
OdpowiedzUsuń