Biszkopt:
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Jajka rozdzieliłam na białka i żółtka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodałam cukier. Mieszałam mikserem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie za pomocą plastikowej szpatułki rozmieszałam delikatnie w pianie żółtka, przesianą mąkę, proszek i sodę. Wylałam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem natłuszczonym i wstawiłam do piekarnika z włączoną funkcją termoobieg.
Temperatura: 120 - 140 st. C., czas: 10 min.
Temperatura: 160 - 180 st. C., czas: 15 min.
Masa czekoladowa:
- 2 budynie czekoladowe
- 1 litr mleka
- 2 kostki margaryny do ucierania mas
- 2/3 szklanki cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Mleko postawiłam na palniku, aby się grzało. W międzyczasie wrzuciłam do niego pokruszoną w mniejsze kawałki czekoladę, aby dokładnie się rozpuściła. Następnie postępowałam według przepisu znajdującego się na opakowaniu budyniu. Odstawiłam go do wystudzenia. Margarynę w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski, w której będę przygotowywała masę. Za pomocą miksera margarynę napowietrzyłam. Dopiero od tego momentu dodawałam małymi porcjami zimny budyń. Jeżeli jest to ciasto dla dorosłych dodaję kieliszek orzechówki :-)
Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty, które naponczowałam wodą z dodatkiem soku z cytryny i łyżką cukru. Każdy blat posmarowałam przygotowaną masą czekoladową.
Ciasto ozdobiłam masą cukrową na oczekiwany kształt postaci z bajki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra