Wypiek ciasta wykonuje się z dwóch części: polewa +
ciasto
Polewa:
- ¾ szklanki oleju
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
Wszystko umieściłam w rondelku i doprowadziłam do
wrzenia. Nie gotowałam długo. Odstawiłam do pełnego wystudzenia.
Ciasto:
- 1½ szklanki mąki pszennej typ 450
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru
Jajka rozdzieliłam. Białka ubiłam mikserem na sztywną
pianę na końcu dodając cukier. Ubijałam do momentu, aż kryształki cukru nie
będą wyczuwalne. Zmniejszając obroty miksera dodałam żółtka. Kiedy wszystko
dobrze się połączyło i nie widziałam smug od żółtek, mikser odstawiłam i
zaczęłam mieszać ciasto za pomocą plastikowej łopatki. Dopiero w tym momencie
dodałam po łyżce wystudzonej polewy. Na koniec dodałam przesianą mąkę wraz z
proszkiem i sodą. Tak przygotowane ciasto przelałam do blaszki do pieczenia
wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
Temperatura: 170 - 180 st. C., czas: 45 - 50 min. do
suchego patyczka.
Masa serowa:
- ½ kg sera waniliowego sernikowego z wiaderka
- 1 kostka margaryny do mas
- 6 łyżek cukru pudru
Miękkie masło w temperaturze pokojowej roztarłam w
makutrze z cukrem pudrem. Następnie po jednej łyżce dodawałam serek. Kiedyś
próbowałam robić masę z serka twarogowego, jednak zawsze mi się oddzielał i
przebijał. Tajemnica jest właśnie w ucieraniu masy w makutrze kulką :-)
Dodatki:
- 1 słoiczek dżemu - tym razem rabarbarowy
- bita śmietana - śmietanka 36% lub mniej kaloryczna z proszku.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na dwie
części. Dolny blat ciasta wysmarowałam dżem, na to wyłożyłam masę serową.
Przykryłam to drugim blatem ciasta, na który wyłożyłam bitą śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra