Kolejna improwizacja ze szpinakiem.
- 3 garście makaronu
- ok. 150 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- ser żółty do posypania wierzchu zapiekanki
- olej
- sól
- 1 łyżka śmietany 12/18%
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Makaron ugotowałam na półtwardo. Szpinak przesmażyłam na patelni z dodatkiem soli i czosnku. Dwa jajka ugotowałam na twardo. Do natłuszczonej foremki do zapiekania wysypałam na dno makaron, następnie rozłożyłam przesmażony szpinak, pokrojone w plasterki jajka. Śmietanę rozmieszałam z mlekiem, surowym jajkiem oraz przyprawami i ziołami. Zalałam tym zapiekankę. Posypałam do smaku ziołami prowansalskimi i rozsypałam tarty ser na wierzch. Zapiekłam w piekarniku, smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Temperatura: 150 stopni C., czas: 20 - 25 min. z termoobiegiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra