Znalazłam w materiałach zdjęcia chlebków jakie robiłam, więc postanowiłam i ten przepis wrzucić :)
na zdjęciu środkowa forma
- 1 szklanka ziarenek słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 10-12 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- garść orzechów włoskich
- kilka śliwek suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Wszystkie suche składniki wsypałam do dużej miski i wymieszałam je ze sobą. Przyprawiłam solą sól. Do miski wlałam wodę, olej i miód. Wymieszałam składniki do równomiernego połączenia się. Odstawiłam masę do namoczenia się na ok. 1 godzinę. Następnie ziarnistą masę przełożyłam do blaszki wysmarowanej olejem i obsypaną zmielonymi płatkami owsianymi. I znów odstawiłam blaszkę na kolejną godzinę. Po namoczeniu się wszystkich składników chlebek wstawiłam do piekarnika. Na najniższą półkę piekarnika włożyłam blaszkę z wodą (1 szklanka), aby zabezpieczyć wilgotność chlebka.
Temperatura 170 st. C, czas ok 60 min. bez termoobiegu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra