Pierwszy raz polędwiczkę wieprzową jadłam u koleżanki, szybkie przygotowanie bardzo mnie zainteresowało. Wariacji na przygotowanie tego mięsa jest mnóstwo (...) zasada jest jedna, intensywna w smaku marynata i szybkie smażenie ma mocnym ogniu.
Porcja na 6 osób:
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- 200 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
Mięso umyłam, osuszyłam i podzieliłam na ok 5 cm kawałki. Ułożyłam każdy kawałek mięsa okrągłym kształtem w dół na desce. Dłonią rozbiłam delikatnie mięso, aby je spłaszczyć. Posypałam każdy kawałek z obu stron solą i pieprzem. Następnie w większej misce w
ymieszałam miód, musztardę i sok z cytryny. Powstałą marynatą posmarowałam mięso, które przełożyłam do miski po marynacie. Tak przygotowane mięso odstawiłam do lodówki przynajmniej na 1 godzinę a najlepiej na całą noc. Z zamarynowanego
mięsa usunęłam nadmiar marynaty i usmażyłam każdy kawałek mięsa
na rumiano
na sklarowanym maśle połączonym z olejem, 2 - 3 cm z każdej strony. Usmażone polędwiczki przełożyłam na talerz, który przykryłam folią aluminiową, aby odpoczęło. Całe "dobro" jakie pozostało na patelni trzeba było zebrać. W związku z tym drobno pokroiłam cebulkę i przesmażyłam na patelni, następnie pokroiłam pieczarki, które dołożyłam do cebulki. Posoliłam delikatnie. Pieczarki puściły sok i dolałam śmietanę, która zagęściła sos. Na koniec doprawiłam jeszcze solą i pieprzem jeżeli zaistniała taka konieczność.
Zdjęłam folię z polędwiczek i pozostały sos z polędwiczek zlałam do sosu pieczarkowego.
Podałam z ziemniakami i różyczkami kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra