Pierogi te przygotowuje
się praktycznie tak samo jak klasyczne ruskie pierogi, jednak do farszu dodałam
pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ta wariacja spowodowana była tym,
że nie mogłam już wytrzymać smaku i zapachu klasycznych ruskich pierogów.
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 2 sztuki dużych ziemniaków (ok 400 g)
- 1 kostka sera twarogowego (250 g)
- 4 - 5 sztuk suszonych pomidorów w zalewie
- 3 cebule
- kawałek słoniny (80-100 g)
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotowałam i
przecisnęłam przez praskę. Dodałam do nich twaróg, aby lekko się rozpłynął i
dobrze połączył z ziemniakami. Pomidory suszone pokroiłam w drobniejszą kostkę
i dodałam do farszu. Lekko przyprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam do pełnego
wystygnięcia.
Słoninę pokroiłam w
drobniutką kosteczkę i wytopiłam z niej skwarki. Cebulę posiekałam w drobną
kostkę i dodałam do wytopionej słoniny. Posoliłam i podsmażyłam wszystko do
momentu aż cebulka lekko zbrązowieje i
zacznie się frytować.
Połowę jeszcze gorącej
okrasy dodałam do przestudzonego farszu i wyrobiłam dłonią. Ten sposób
mieszania jest dla mnie najlepszy, gdyż dużo szybciej połączą się składniki i
farsz jest dobrze wyrobiony. Dopiero w tym momencie spróbowałam i doprawiłam do
pełnego smaku.
Wszystkie składniki na
ciasto połączyłam, wyrobiłam na stolnicy. Dzięki ciepłej wodzie ciasto jest
miękkie i bardziej plastyczne. Rozwałkowałam cieniutko ciasto na grubość około
3-5 mm, które później lekko rozwałkowałam, aby były większe placki i bardziej
owalne. Za pomocą szklanki wycięłam kółka, które posłużyły mi do formowania
pierogów.
Do każdego placka
włożyłam po jednej czubatej łyżce farszu (lub dwie mniejsze łyżeczki) i formowałam pierogi.
Z tej ilości ciasta
wystarczyło mi na 20 dużych pierogów. Poklejone pierogi ułożyłam na ściereczce.
Można je przygotować wcześniej, wystarczy przykryć je drugą ściereczką, aby nie
wyschły. Gotowałam pierogi do osolonego wrzątku 3-5 minuty od momentu
wypłynięcia ich na powierzchnię.
Przed podaniem polałam je
pozostałą częścią okrasy cebulowej.
Pierogi na obiad to wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuń