wtorek, 24 lutego 2015

Roladki wieprzowe z kuskusem

Tym razem szybka w przygotowaniu wersja roladek wieprzowych z szynką wędzoną i serem żółtym.

  • 2 plastry mięsa wieprzowego (użyłam szynki wieprzowej)
  • 2 plastry szynki typu surowa, wędzona
  • 2 plastry sera żółtego (użyłam maasdamer) 
  • sól

  • 150 g kaszy kuskus
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa wegeta
  • wrzątek
Plastry mięsa wieprzowego umyłam, osuszyłam, lekko posoliłam. Na mięsie położyłam szynkę wędzoną i ser żółty. Zwinęłam w rulon, zabezpieczyłam wykałaczką i ułożyłam w rondelku. Gotowałam do miękkości. Podałam z kaszą kuskus i kawałkami pomidora.

Kaszę kuskus przygotowałam następująco... Na patelni rozgrzałam olej, pokroiłam w drobną kostkę cebulę, którą przesmażyłam na rozgrzanym oleju. Przyprawiłam wegetą i zasypałam kaszą kuskus. Lekko przesmażyłam, aby kasza nabrała smaku. Zalałam wrzątkiem na wysokość ok 5 mm ponad poziom kaszy rozłożonej na patelni. Dopiero w tym momencie zgasiłam ogień pod patelnią i zestawiłam z palnika, aby kasza postała i napęczniała. Po odczekaniu wskazanego na opakowaniu czasu kasza była gotowa do podania.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Zupa krem z pomidorów z papryczką pepperoni

Zupę krem pierwszy raz jadłam u mojej koleżanki :) Nie spodziewałam się, tak znienawidzona przeze mnie pomidorowa może smakować inaczej...
Ze względu na to, iż moja mama nie lubi zup typu krem dodałam dla złamania ostrości i konsystencji warzywa gotowane na parze.
  • 1 szklanka wywaru (użyłam rosołu),
  • 1 puszka całych pomidorów typu pelati
  • 1 papryczka pepperoni 
  • 1 cebula
  • sól
  • pomidory suszone (suche lub w oleju)
  • warzywa do gotowania na parze
  • 1 łyżka oleju
Ostrą papryczkę pokroiłam w drobną kostkę, przesmażyłam w garnku na oleju, dodałam pokrojoną drobno cebulę. Wlałam do garnka pomidory z puszki i chwilę gotowałam. Za pomocą blendera rozdrobniłam pomidory na krem. Po zblendowaniu pomidorów z cebulą i papryczką pepperoni dolałam rosół, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy krem. Doprawiłam do smaku solą.

Na parze ugotowałam warzywa, które podałam razem z zupą. Na wierzch posypałam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

piątek, 20 lutego 2015

Karczek w sosie jarzynowym

Będąc na diecie wątrobowej bardzo mi się chciało zjeść jakiegoś innego mięsa niż drób... Decyzja podjęta - dorwałam karczek wieprzowy, który ugotowałam w sosie jarzynowym.

  • 2 plastry karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • sól
  • 1 cały liść laurowy
  • ziemniaki
Mięso umyłam, osuszyłam je i ułożyłam na dnie garnka. Postawiłam na ogniu, aby pory w mięsie zamknęły się i samo mięso przyrumieniło się z każdej strony. Pokroiłam cebulę w kostkę i wrzuciłam do garnka i lekko ją także przesmażyłam. Dopiero po uzyskaniu odpowiedniego koloru załałam mięso wrzątkiem. Dodałam listek laurowy i gotowałam przez ok 1 godzinę na małym ogniu. Po sprawdzeniu miękkości mięsa i uznaniu, że jest odpowiednio miękkie dodałam starte na dużych oczkach tarki jarzynowej warzywa i doprawiłam solą. 
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Podałam jak na zdjęciu, a otrzymany sos podałam w miseczkach, aby każdy mógł sam nałożyć sobie odpowiednią ilość sosu i warzyw.